Het Hoeksch Lyceum kent de volgende opleidingen: mavo, havo en vwo: atheneum en gymnasium.
De verlengde brugperiode kent in het eerste en tweede jaar zowel homogene als heterogene klassen. De heterogene klas (dakpanklas) bestaat uit twee niveaus. Leerlingen kunnen in ieder geval het eerste niveau van de dakpanklas aan én hebben een goede mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het tweede niveau. Vanaf het derde leerjaar zijn er alleen homogene klassen: mavo, havo, atheneum en gymnasium.
Het Hoeksch Lyceum hecht ook aan goed contact met de ouders. De mentor is daarbij het eerste aanspreekpunt.
Daarnaast worden kennismakings- en voorlichtingsavonden voor ouders georganiseerd. Ook hebben ouders tweemaal per jaar de gelegenheid om tijdens ouderavonden met docenten te overleggen over de resultaten van hun kind.
Scholen kunnen zelf kiezen hoe zij hun onderwijsprogramma inrichten, zolang het vastgestelde
gemiddeld aantal uur per opleiding maar wordt aangeboden (mavo: 3700 uur, havo: 4700 uur en vwo: 5700 uur). Daarnaast moeten leerlingen minimaal 189 dagen per jaar onderwijs krijgen.
Het Hoeksch Lyceum voldoet aan beide eisen en heeft een marge ingebouwd om eventuele lesuitval (bijvoorbeeld door ziekte van een docent) te kunnen opvangen. Door gepersonaliseerd onderwijs kunnen individuele verschillen ontstaan.
Als onderwijstijd worden niet alleen de reguliere lessen aangemerkt, maar ook projectonderwijs, vakgebonden excursies, workshops, stages, lessen aan Hogeschool of Universiteit, maatwerk in de vorm van ondersteuningsuren en uitdagende leertrajecten evenals examentrainingen.
De scholen voor voortgezet onderwijs in de Hoeksche Waard, de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeenten Cromstrijen en Oud-Beijerland hebben afspraken gemaakt op het gebied van veiligheid in en om de school.
Deze afspraken zijn vastgelegd in het convenant “Veilig in/ om de scholen voor voortgezet onderwijs in de Hoeksche Waard”.