De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is gemakkelijk om overal bereikbaar te zijn, even snel iets googelen op internet, je verveling onderdrukken met een spelletje of je leven te delen met de wereld via sociale media.

Maar we zien ook nadelen van het gebruik van de mobiele telefoon. Zoveel nadelen dat het Hoeksch Lyceum heeft besloten om een mobielvrijeschool te worden vanaf schooljaar 2024-2025. Het mobieltje is thuis of in je kluis (dit geldt ook voor smartwatches etc.).

Momenteel gebruiken wij de telefoontassen in de lokalen en mag er tijdens de les niet op mobieltjes gekeken worden. Maar zodra de les is afgelopen, is het eerste wat de meeste leerlingen doen: berichtjes checken en verzenden. Zo blijft ‘dat ding’ maar de aandacht opeisen en prikkels afgeven. Leerlingen worden daardoor afgeleid van het leren en hebben minder echt contact met andere leerlingen.

Daarnaast benaderen leerlingen elkaar via sociale media veel directer en anoniemer. Dit leidt tot misverstanden en conflicten. Wij willen dat leerlingen met elkaar in gesprek gaan. Dat ze communiceren door elkaar in de ogen te kijken in plaats van communiceren via apps en een telefoonscherm.

Volgend schooljaar is het hele schoolterrein mobielvrij. In en rond het gebouw is het gebruik en zichtbaarheid van de mobiele telefoon niet meer toegestaan: de mobiele telefoon (en alle andere smart apparaten) is thuis of in je kluis.

Roosterwijzigingen zullen zichtbaar zijn op grote schermen die de afgelopen weken op diverse plekken binnen de school zijn opgehangen. Leerlingen zullen weer een papieren agenda moeten gebruiken om in de school overzicht van afspraken en huiswerk te hebben.

Dit alles zal natuurlijk even wennen zijn. Vandaar dat wij de eerste weken extra veel aandacht zullen besteden aan de nieuwe regels tijdens de lessen en de pauzemomenten. We zorgen ook voor spellen in de aula en op het plein, zodat de leerlingen tijdens de pauzemomenten samen deel kunnen nemen aan diverse activiteiten.