In februari 2021 starten vanuit het Hoeksch Lyceum in samenwerking met het Actief College speciale lessen om het VCA certificaat te behalen. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit certificaat is een officieel landelijk erkend document met een geldigheid van 10 jaar.

Het hebben van een VCA diploma wordt steeds meer de norm binnen verschillende bedrijfstakken en is regelmatig een harde eis om een baan te kunnen krijgen.

Door in het bezit te zijn van een VCA diploma, voldoet iemand aan alle wetgeving op het gebied van veiligheid. Zoals bijvoorbeeld:

• Herkennen van onveilige situaties.
  • Maatregelen qua veiligheid die op de werkvloer verplicht zijn.

De bedrijven in de Hoeksche Waard zijn blij dat het Hoeksch Lyceum in samenwerking met het Actief College een mogelijkheid biedt om dit certificaat al in het voortgezet onderwijs te behalen.

De opleiding bestaat uit 12 lessen door VCA-gecertificeerde docenten, maar ook door zelfstudie thuis. Als het organisatorisch mogelijk is, vinden de lessen plaats op de eigen school van de deelnemende leerling. Examinatoren van Fisama uit Oud-Beijerland nemen het examen af.

Deelname aan de lessen en het examen is geheel gratis.
Ouders van de leerlingen uit 3 mavo zijn inmiddels geïnformeerd per brief.