PATS!BOEM! voor 1e klassers

Leerlingen uit de 1e klas volgden vandaag in de aula een interactieve en confronterende theatervoorstelling
PATS!BOEM! De voorstelling is toegespitst op het gedrag van jongeren in het verkeer; op de fiets, alleen of tijdens het stappen met vrienden.

Puck, Robin en Eva maken zich klaar voor de ideale zaterdagavond. Afleiding, verliefdheid, vriendschap, onzekerheid, groepsdruk en een kapot fietslicht. Hoe blijf je in die ene seconde jezelf en laat jij je niet beïnvloeden door een ander…..

PATS!BOEM wordt ingezet ter bevordering van bewust gedrag van jongeren in verkeerssituaties en bestaat uit een voorstelling en interactieve les. In deze les gaan de leerlingen door middel van oefeningen, gesprekken en discussies op een interactieve manier aan de slag met thema’s uit de voorstelling. Zonder licht naar huis fietsen en je vriendin whats appen op de fiets of niet? Hoe doe jij dat? Afleiding, groepsdruk, verantwoordelijkheid en keuzes maken komen allemaal aan bod.

 

Achtergrond informatie
Het educatieve theaterproject PATS!BOEM! is door Theatergroep Heer Otto in opdracht gemaakt voor Veilig Bereikbaar Drenthe en speelt gemiddeld 50 x per jaar op middelbare scholen in Nederland. Het doel van het project is jongeren bewust te maken van eigen gedrag in hetverkeer. Dit met als achterliggend doel de verkeersveiligheid in deze doelgroep te verhogen en verkeersongevallen te verlagen. Theatergroep Heer Otto werkt samen met provincie Drenthe, Overijssel, Gelderland, Zuid Holland en stadsregio Rotterdam / Den Haag en Amsterdam. 

Algemene informatie
Het project bestaat uit een voorstelling en een interactieve les. Daarnaast is er ter voor- en nabespreking een uitgebreid lespakket. Het project is geschikt voor de 1e en 2e klas van de middelbare school, voor alle leerniveaus. Het project is per ronde geschikt voor 3 klassen tegelijkertijd. Er zijn per dag 2 rondes mogelijk.   Het publiek wordt ingedeeld (door de school) in 3 bestaande klassen. Om het effect van het project en met name de interactieve les te waarborgen is een veilige sfeer in de klas noodzakelijk.  

De voorstelling
De voorstelling is een fysiek, cabareteske en interactieve voorstelling waarin 3 jongeren zich voorbereiden op een feestje. Ieder met eigen verwachtingen, die allemaal anders uitpakken. Elkpersonage maakt tijdens de voorstelling diverse keuzes die van invloed zijn op eigen gedrag in het verkeer. Afleiding, Zichtbaarheid en Alcohol (Drugs) zijn de hoofdthema’s en tevens de 3 hoofdoorzaken waardoor jongeren vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen.

De interactieve les
Na de voorstelling gaan de 3 groepen met ieder een acteur mee naar een leslokaal waar zij deinteractieve les zullen krijgen. Hierin worden thema’s en vraagstukken uit de voorstelling opluchtige, humoristische en ook confronterende manier behandeld door middel van(theater)oefeningen, discussies en vraaggesprekken. 

Uit het AD van 12 sept 2018: