Elk jaar organiseert de sectie Latijn en Grieks een “klassieke” excursie. De allerlaatste excursie klassieke talen ging naar Antwerpen en vond plaats op donderdag 5 juli 2018.
Zoals de leerlingen tijdens deze dag merkten, zijn de wereld van de Romeinen en het Latijn in Antwerpen niet weg te denken.
Zo begonnen zij het bezoek aan de stad in het Rubenshuis. Dit huis van de beroemde schilder is een van de mooiste Italiaanse stadspaleizen van Antwerpen – in klassieke stijl natuurlijk (Renaissance!). In dit woonhuis (waar onder andere zo’n 5000 brieven internationale correspondentie bewaard zijn gebleven, vaak in het Latijn) was ook Rubens’ atelier gevestigd. Wandelend door zijn huis en atelier zagen de leerlingen topstukken van Rubens zelf of zijn collega’s (vaak met een mythologisch thema) en een aantal Romeinse beelden uit de privécollectie van Rubens, waaronder een buste van “Seneca”. Via een app volgden de leerlingen hier in eigen tempo hun eigen rondleiding.
Schilderijen en beelden van Rubens komen de leerlingen opnieuw tegen in de enorm barokke Carolus Borromeuskerk. Voor deze kerk op het Hendrik Conscienceplein waan je je weer even in Rome met alle pracht en praal van de contrareformatie.
Zij vervolgden de stadswandeling voor een bezoek aan het museum Plantin Moretus. Dit museum is gevestigd in, opnieuw, een op de Romeinse oudheid geïnspireerde patriciërswoning. Hier begon Plantijn Moretus in 1555 de drukkerij die een van grootste ter wereld zou worden. Het belang van de boekdrukkunst in het algemeen en van deze plek in het bijzonder (niet voor niets Unesco werelderfgoed!) is nauwelijks te overschatten. Het eerste verklarende woordenboek Nederlands ter wereld is hier gedrukt – in het Latijn. De Romeinse klassiekers (Tacitus, Seneca) werden hier gedrukt en mede dankzij Plantijn heeft de studie van en belangstelling voor de klassieke oudheid (weer: Renaissance) een enorme impuls gekregen. Deze boeken (en nog veel meer, in een enorme bibliotheek), het huis, de tuin, de nog werkende drukpersen zagen de leerlingen allemaal tijdens het bezoek deze middag. De oudheid was weer even heel dichtbij.
Later in de middag wandelden zij naar de Grote Markt. Voor het beeld van Silvius Brabo (hand-werpen…) bekeken ze het “Romeinse” stadhuis van de buitenzijde. Op deze plek verzamelden ze na wat vrije tijd aan het eind van de middag weer om de dag passend af te sluiten: met een pizza.