Presentaties Duurzaamheid VWO 5

Vol zelfvertrouwen presenteerden leerlingen uit 5-Vwo van het Hoeksch Lyceum op 23 juni hun aanbevelingen voor een duurzamere bedrijfsvoering aan de opdrachtgevers. De presentaties waren de afsluiting van het gastlesprogramma ‘Scholen voor Duurzaamheid’  van de Stichting Milieu Dichterbij.

Leerlingen uit 5-Vwo hadden in 9 lessen in groepjes aan de opdrachten van de deelnemende bedrijven gewerkt. Wethouder Bas Boelhouwers en zijn beleidsmedewerker Ilse van der Venne van de gemeente Cromstrijen wilden graag van de Vwo’ers weten hoe burgers meer duurzame keuzes kunnen maken.

De opdracht van de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid was ingevuld door een energieonderzoek in de school zelf. Bestuursvoorzitter dhr. L. van Heeren kreeg adviezen over de juiste stookgrens, spaarlampen, lichtsensoren en afval scheiden in de aula. Hij nam de adviezen ter harte met de aantekening dat de school al veel doet om energie te besparen maar dat niet alle maatregelen tegelijk uitgevoerd kunnen worden omdat het budget dat niet toelaat. Echter, sinds de vorige dag staan er nieuwe afvalcontainers om het afval te scheiden.

Monique van der Harg was aanwezig namens de OZHZ en Gerard Leggedoor namens de SOHW. Projectleider en gastdocente Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij is initiatiefnemer en coördinator van het ‘Scholen voor Duurzaamheid’-project. Voor docent Algemene Natuurwetenschappen dhr J. Haer was de afsluiting van dit project bijzonder omdat hij hierna met pensioen gaat. Projectmatig werken en loslaten van de normale les vond hij het best lastig maar hij was trots op zijn adviseurs. Voor de leerlingen was het werken aan echte opdrachten soms lastig maar ook heel leerzaam en ook best leuk. De meeste leerlingen zeiden dat ze veel geleerd hebben van dit project over duurzaamheid.