Project Vriend en Vijand voor alle leerlingen

Leerlingen gaan op expeditie door hun eigen denkbeelden.

Van 2 t/m 24 april bezoekt Expeditie Vriend & Vijand het Hoeksch Lyceum. Alle leerlingen (behalve de eindexamenleerlingen) zullen op expeditie gaan in de vijf ‘confrontatiecontainers’ die op het schoolplein komen te staan.

Leerlingen ondernemen in deze volledig ingerichte containers in kleine groepjes een ontdekkingstocht langs de verschillende aspecten van sociale veiligheid (thema’s als vooroordelen, pesten en uitsluiting). Door games, confrontaties en gesprekken worden de leerlingen zich bewust van hun denkbeelden, houding en gedrag en van de consequenties hiervan.

Het Hoeksch Lyceum heeft naast haar vier kernwaarden (Respect, Samen, Betrokkenheid en Vertrouwen) een duidelijk visie: het bieden van een stevig fundament voor persoonlijke, sociale en intellectuele groei aan de leerlingen. Het creëren van een veilig schoolklimaat, dat zich kenmerkt door wederzijds respect en saamhorigheid, bevordert de uitwisseling van kennis en begrip. Niet apart maar samen kunnen wij zo de kinderen toerusten voor een toekomst met succes. Ze hoeven niet de definitie van discriminatie, pesten of buitensluiten uit het hoofd te leren om die vervolgens bij een proefwerk te reproduceren. Nee, ze voelen dat onderscheid in de containers aan, en dat werkt!

Meer informatie over het project is te vinden op de website van CriticalMass : www.vriendenvijand.nl

Volgens onderstaand rooster zullen de klassen deelnemen aan het project:

Project Vriend Vijand 7-24 april 2015 v4

Vriend en Vijand