Bèta leerlingen door ExxonMobile uitgedaagd

Bèta leerlingen van het Hoeksch Lyceum uitgedaagd om energieprobleem in de toekomst op te lossen

 

Woensdagmiddag 11 februari hebben zesentwintig leerlingen uit havo -4 en Vwo -5 van het Hoeksch Lyceum onder begeleiding  van twee medewerkers van Exxon Mobile zich beziggehouden met oplossen van het wereldwijd energievraagstuk voor de toekomst. De opdracht was om te bedenken hoe  we zo efficiënt mogelijk met energie kunnen omgaan in de toekomst. Na een korte introductie door de twee gastdocenten van Exxon Mobile gingen de leerlingen in het nieuwe leerplein van het Hoeksch Lyceum aan de slag met de casus. De opdracht was om dat aspect aan te pakken van het energieprobleem dat volgens de leerlingen een grote rol zou spelen in 2040.

Er werd per groep vanuit verschillende invalshoeken over de onderwerpen gebrainstormd. Uiteindelijk zijn er plannen bedacht voor het commercieel vervoer, het fileprobleem en het zo efficiënt mogelijk inzetten van openbaar vervoer.

Na het uitwerken van de plannen volgde de presentatie aan de klas en de specialisten van Exxon Mobile. Elke groep probeerde zijn plan met veel enthousiasme zo goed mogelijk uit te leggen. De gastdocenten waren zeer verrast door de creativiteit en gedrevenheid van de leerlingen.

De Sci-Tech Challenge is ontworpen om leerlingen in de leeftijd van 15 – 18 jaar te motiveren binnen de natuurkunde- en wiskundewetenschappen en technologie. Het programma bestaat daarnaast uit bewustwording van het belang van hun vaardigheden binnen deze wetenschap en hoe dit in hun toekomst omgezet kan worden naar concrete uitdagingen. De Sci-Tech Challenge is opgezet door ExxonMobile  en wordt gehouden in negen  Europese landen. Het programma begint met een introductieles, gevolgd door deze ClassRoom Visit, waarbij medewerkers van Exxon de leerlingen dan komen opzoeken op hun eigen school.

De Sci- Tech Challenge sluit aan bij de visie van het Hoeksch Lyceum om ook de Bèta leerlingen uit te dagen tot het ontwikkelen van hun talenten door het aanbieden van activerende lesprogramma’s. Zeker , nu dit ook kan in een nieuwe aantrekkelijke leeromgeving, zoals de BiNaSk vleugel.

Zes leerlingen van het Hoeksch Lyceum zullen deelnemen aan de Nationale finale van de Sci-Tech Challenge, waarbij zij het moeten opnemen tegen leerlingen van andere scholen uit Nederland. De winnaar van deze finale mag naar de Internationale finale in Boekarest op 21 en 22 april.

SCI Tech 11 febr 2015 (2) SCI Tech 11 febr 2015 (1) SCI Tech 11 febr 2015 (8)