Debatgroep

De kunst van het debatteren

Het Hoeksch Lyceum heeft sinds enkele jaren een eigen debatclub. We doen mee aan allerlei debatwedstrijden zoals “Opjan 2014 weg naar het Lagerhuis” (bekend van de VARA-televisie als het jongerenlagerhuis), het ‘NK debatteren voor scholieren’ en het jongerendebat van ‘Nederland leest’. Ook gaan de debaters naar volledig Engelstalige debatwedstrijden zoals het European Youth Parliament en het Roosevelt  Debating Tournament. Debatteren is een speciale vorm van praten over een meningsverschil, waarbij je niet probeert een tegenstander te overtuigen maar een derde partij zoals een jury.

Goed luisteren

Tijdens de debatwedstrijden wordt gedebatteerd over maatschappelijk actuele stellingen als ‘De verhoging van de AOW-leeftijd moet worden teruggedraaid’. Je kan volgens verschillende regels debatteren, maar het principe blijft hetzelfde: je moet een jury overtuigen van je gelijk. Een groot verschil met de werkelijkheid is dat je pas vlak voor de wedstrijd te horen krijgt of je voor of tegen een stelling moet zijn. Van tevoren moeten de leerlingen zich dus zowel in de voor- als in de tegenargumenten verdiepen en ze moeten in staat zijn om beide kanten te verdedigen. Dit lijkt verwarrend maar het is juist zeer waardevol want je redeneert niet alleen vanuit wat je zelf vindt, maar je leert ook begrijpen waarom iemand een andere mening heeft.

2011 mei hope xxl rsg

Nieuwe interesses

Het Hoeksch Lyceum vindt debatteren erg belangrijk want hierdoor leren de leerlingen beter hun mening naar voren te brengen. Door te debatteren leren ze ook gemakkelijker informatie te vinden om hun mening te onderbouwen, ze zijn in staat om die mening in een samenhangend verhaal te gieten en ze vinden het minder eng om in het openbaar te spreken. Door het wedstrijddebatteren worden de debaters uitgedaagd om heel kritisch na te denken over onderwerpen waarover ze dat normaal gesproken misschien niet zo snel zouden doen. Hierdoor ontwikkel je nieuwe interesses en begrip voor verschillende standpunten.

Voor meer informatie: mevr Beverwijk (dinsdag, woensdag en donderdag lokaal 120 of C.Beverwijk@Hoekschlyceum.nl)

Laatste wijziging op 6 maart 2016