Naar de brugklas

Beste “bijna-brugklasser’,

komend schooljaar ga je misschien al naar de middelbare school. Dat is niet alleen heel spannend, maar vooral ook heel erg leuk!
De meeste groep 8 leerlingen weten niet zo goed wat hen als “brugwup” te wachten staat. Op deze site is veel informatie te vinden. De belangrijkste informatie voor jou proberen we hier nog eens weer te geven.

Talentklassen
Op het Hoeksch Lyceum kies je je eigen talentklas. In de brugklas kies je namelijk voor de Sportklas, de Kunstklas of de ICT-Scienceklas.

In deze talentklassen bieden we uitdagende projecten waarmee we zorgen voor een stevige basis in de bovenbouw.
Binnen de talentklassen is er extra veel ruimte voor vakken die jouw interesse hebben. Zo bieden we je de mogelijkheid om  je talenten verder te ontwikkelen.  Naast denken staat ook het doen en experimenteren centraal.
Alle extra uren voor deze talentklassen vallen binnen het normale programma. De talentklassen zijn voor ieder niveau.

Meer informatie over de Talentklassen is te vinden op de pagina Talentklassen

gymnasium
Naast de ‘gewone’  brugklassen kent het Hoeksch Lyceum ook een gymnasiumbrugklas, zodat je meteen kunt beginnen aan een volwaardige gymnasiumopleiding. In deze gymnasiumbrugklas krijg je, naast de vakken die iedereen volgt, twee uur Latijn. In deze lessen maak je kennis met de taal en leer je veel over bijvoorbeeld mythologie. In de tweede jaar van de gymnasiumklas krijg je ook het vak Grieks.
Leerlingen die de gymnasiumopleiding op het Hoeksch Lyceum volgen, hebben ieder leerjaar speciale excursies.

Mentor
Wij vinden het belangrijk om leerlingen goed te begeleiden. Daarom heeft iedere klas zijn eigen mentor die intensief contact onderhoudt met zijn/haar leerlingen en hun ouders/verzorgers. Je mentor is dus jouw eerste aanspreekpunt. Het brugklasteam staat onder leiding van een teamleider brugklas, dit is dhr. Booy.

De brugperiode
De brugperiode op het Hoeksch Lyceum duurt twee jaar, pas hierna bepalen we jouw leerroute.
Op het Hoeksch Lyceum heb je veel verschillende brugklassen. Om te bepalen in welke brugklas jij komt, zullen we contact opnemen met je basisschool. Het allerbelangrijkste vinden we namenlijk het advies dat jouw juf of meester van de basisschool geeft. Hij/zij kent jou heel goed en weet dus welk niveau het best bij jou past. Daarna telt de uitslag van de Cito-toets mee.
Omdat we op het Hoeksch Lyceum een verlengde brugperiode hebben, kunnen we jou echt onderwijs ‘op maat’ aanbieden!

Al in groep 8 kan je komen kijken
Voordat je naar de brugklas gaat kun je toch al eens een kijkje nemen op het Hoeksch Lyceum. Al in januari organiseren wij proeflessen die alle groep 8 leerlingen uit de Hoeksche Waard kunnen komen volgen. Je krijgt dan met je klas drie verschillende lessen, van drie verschillende docenten, in drie verschillende lokalen.

Het Hoeksch Lyceum organiseert voor groep 8 ook een Science-workshop en een Sport(Klim)-workshop.

Jij en je ouders hebben online toegang tot Magister. Hierin kun je informatie vinden over je huiswerk, je cijfers, je rooster en eventuele roosterwijzigingen. Natuurlijk mogen je ouders ook tussentijds contact opnemen met de school!

En dan….het nieuwe schooljaar
We beginnen het schooljaar altijd met twee introductiedagen, twee dagen waarin de school helemaal voor jullie is! De andere leerlingen zijn dan nog niet op school. Tijdens deze dagen maak je kennis met elkaar, leer je je docenten kennen en doe je allerlei leuke activiteiten binnen de school.
In het najaar volgt het Wuppenfeest, een leuke avond op school met veel muziek en plezier! Een avond, zoals de naam Wuppenfeest al aangeeft, die alleen bedoeld is voor de brugklassers.

Het hele jaar door zijn er nog veel meer activiteiten die voor alle leerlingen zijn, zoals de Hoeksch Lyceum lesnacht, de Hoeksch Lyceum Music Award, Sinterklaas- en Kerstviering en als afsluiting het grote slotfeest in Alcazar.

Laatste wijziging op 5 januari 2016