Schoolkrant

De KNOTS, al meer dan 60 jaar onze schoolkrant!

 KNOTS staat voor Krant Naar Onze Tegenwoordige Smaak, een vreselijke afkorting maar hij klopt wel. Als lid van de redactie bepaal jij wat erin komt te staan en hoe het magazine eruit ziet. Het blad verschijnt ieder seizoen, dat wil zeggen in de herfst, winter, lente en zomer. Enkele weken voor het verschijnen van een nieuwe editie is er met de redactie een brainstormsessie waarin de taken worden verdeeld, daarna is er vooral via de mail contact over de stand van zaken. De laatste week voor de deadline is onveranderlijk hectisch: is alles binnen en lukt het om op tijd de krant op te maken. Dhr. Luijendijk en mevr. Beverwijk begeleiden de redactie; ze denken mee met de redactie en geven zo nodig commentaar als ze denken dat een stukje te ver gaat op welke manier dan ook.

Van stencils naar magazine

Sinds 1951 is de KNOTS de schoolkrant van het Hoeksch Lyceum. De krant bestond heel lang uit een aantal gestencilde blaadjes, tegenwoordig is het blad een prachtig full colour magazine. Het is leuk om in het archief te zien hoe iedere redactie zijn eigen invulling heeft gegeven. Een groot verschil met nu is dat de KNOTS in het begin niet gecontroleerd werd op beledigingen of scheldwoorden. Zo kwam het wel eens voor dat er beledigende stukjes in de KNOTS verschenen die de schrijver menig uurtje straf kostte. De eerste KNOTS’en hadden nog een abonnementsprijs per kwartaal van ƒ 0,50 (€ 0.23). Je kon de nummers ook los kopen voor ƒ0,20 (€ 0.09). Tegenwoordig wordt het magazine helemaal gratis verstrekt!

Persconferenties

Ieder jaar proberen we met de redactie een aantal leuke (en leerzame ;-)) activiteiten te organiseren. Zo hebben we een bezoek gebracht aan de RTL4-nieuwsstudio, hebben we een workshop Tekstschrijven gevolgd en een opname van het VARA tv-programma “De Wereld draait door” bijgewoond. In 2010 werd de column van Nicole Adriaens uitgeroepen tot Beste Column van alle schoolkranten in Nederland.  Er zijn ook speciale persconferenties voor schoolkrantredacties. Zo zijn twee redactieleden bij de doop van een nieuw vliegtuig van KLM geweest. We sluiten het jaar altijd af met een high tea voor de gehele redactie.

De redactie van de KNOTS bestaat op dit moment uit: Alexandra Valk, Anna de Koning, Annamarie van Dienst, Farida Batenburg (hoofdredactie), Femke Kortekaas, Ilja Bertrand, Jesse Blaauw, Laura van Dienst (hoofdredactie), Lisa Groen, Noor van Ommen, Roos Guddee, Tristan Baard, Tristan Groenenberg. De redactie wordt begeleid door mevr. Beverwijk en dhr. Luijendijk.

Vind je het leuk om:

– stukjes te schrijven
– of mensen te  interviewen
– of foto’s te maken
– of strips/cartoons te maken
– of het magazine op de computer in elkaar te zetten?

Neem dan contact met ons op via SchrijfdeKnots@hotmail.com of via dhr. Luijendijk of mevr. Beverwijk (lokaal 120 op di, wo, do).

Laatste wijziging op 27 januari 2014