Wat is een brugklas?

De brugklas is een vervolg op de basisschool. Als je een brugklasser (brugpieper of wup) bent kom je meestal in een klas met leerlingen die allemaal hetzelfde nivau hebben. Aan de hand van het advies van je groep 8 docent kom je in een mavo, mavo/havo, havo, havo/atheneum, atheneum of gymnasium klas.

In de brugklas heb je veel nieuwe vakken die je op de basisschool nog nooit hebt gehad, zoals bijvoorbeeld techniek, natuurkunde en Frans. Ook heb je voor elk vak een andere leraar, die noemen we docenten en spreek je aan met meneer of mevrouw.

Je moet bij elke les van lokaal wisselen. Je hebt als je op de middelbare school komt niet meer een schooltje van zo’n 200 leerlingen, maar van ruim 1200!  Omdat er zoveel leerlingen op school zitten, is het gebouw natuurlijk ook veel groter.

Schoolboeken liggen niet meer netjes in het laatje van je tafel, deze krijg je gewoon thuis, maar je moet de boeken wel mee naar school nemen. Dat zit zo: in het begin van het jaar krijg je een lesrooster, daarop staan alle vakken die je zal krijgen, verdeeld in dagen en uren. Als je bijvoorbeeld op maandag Engels, Nederlands en wiskunde hebt, neem je die boeken mee. Om niet de hele dag te hoeven sjouwen, heeft iedere leerling een eigen kluisje voor zijn spullen.

Natuurlijk krijg je ook huiswerk, dat je thuis of bij je huiswerkbegeleiding op school kunt maken. Via Magister kun je altijd zien wat het huiswerk is. Maar ook je rooster en cijfers staan in dit systeem, waar ook je ouders in kunnen kijken.

Excursies en feesten horen ook bij het schoolleven. Het Wuppenfeest is inmiddels een traditie, waarna nog meer (thema)feesten volgen. We hebben activiteiten met Sinterklaas en kerst en organiseren klassenuitjes.

Hoeksch Lyceum Journaal
Onze leerlingen maken zelf de journaaluitzendingen die je op onze website en Youtube kunt bekijken. Is presenteren, interviewen, filmen of monteren ook iets voor jou?

En natuurlijk sluiten we het jaar op een leuke manier af!

Veel succes!

Laatste wijziging op 6 maart 2016