Verschillende brugklassen

Op het Hoeksch Lyceum heb je veel verschillende brugklassen.

Om te bepalen in welke brugklas jij komt, nemen we contact op met je basisschool. Het allerbelangrijkste vinden we namelijk het advies dat jouw juf of meester van de basisschool geeft. Hij/zij kent jou heel goed en weet dus welk niveau het best bij jou past.

Wij hebben brugklassen op verschillende niveaus: naast aparte mavo, havo, atheneum en gymnasium klassen zijn er ook gecombineerde brugklassen: mavo-havo en havo-atheneum. Deze gecombineerde klassen hebben wij in het eerste, maar ook in het tweede jaar. Wij bieden jou zo de kans je te ontwikkelen.
In de gecombineerde klassen worden cijfers op beide niveaus gegeven. Je hebt bij ons dus langer de tijd om te ontdekken welk niveau het best bij je past. Tussentijds overstappen is hierbij mogelijk.

Dit is onze unieke verlengde brugperiode

Omdat we op het Hoeksch Lyceum een verlengde brugperiode hebben, kunnen we jou dus echt onderwijs ‘op maat’ aanbieden!

Gedurende deze twee jaar bepalen we in overleg de beste leerroute voor iedere leerling.

Leerroutes

In de mavo/havo brugklas krijg je als leerling les op havo niveau. Zijn de resultaten goed, dan kun je na twee jaar doorstromen naar havo 3. Het is dan erg plezierig dat de mavo en havo in hetzelfde gebouw zijn ondergebracht. Je hoeft niet te verhuizen.
Voor sommige ambitieuze leerlingen is het beter het iets rustiger aan te doen door eerst het mavo diploma te behalen en pas daarna naar de havo te gaan. Voor deze leerlingen hebben wij een mavo plus opleiding (klas 3 en 4) ontwikkeld. Leerlingen die de mavo plus klas aan het Hoeksch Lyceum met goed gevolg hebben afgerond, worden zonder aanvullende eisen toegelaten tot de vierde klas havo op onze school.
Klik hier voor de folder van de mavo+ klas

In de havo/atheneum brugklas wordt les gegeven op vwo niveau. Zijn de resultaten goed, dan stroom je na twee jaar door naar vwo 3.
Zo bereik je als leerling het hoogste niveau en heb je de grootste kans op succes!

Vanaf de eerste klas kun je op het Hoeksch Lyceum een volwaardige gymnasiumopleiding volgen en afsluiten.
In de gymnasiumbrugklas krijg je, naast de vakken die iedereen volgt, twee uur Latijn. In deze lessen maak je kennis met deze taal en leer je o.a. veel over mythologie.
In de tweede klas krijgen je als Gymnasiast ook het vak Grieks.

Op het gymnasium zijn er speciale excursies, die te maken hebben met de klassieke oudheid. Absoluut hoogtepunt is de Rome-reis in het vijfde jaar.

Verveel jij je weleens in de klas en vind je de leerstof vaak te makkelijk? Voor de begaafde leerlingen op het Vwo hebben wij een speciale didactiek, bedoeld voor leerlingen die sneller door de stof gaan en daarnaast andere uitdagingen willen.
Vanaf de eerste klas worden er verdiepende opdrachten en verrijkende projecten aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn the First Lego League, Media & Nieuws en een Science project over licht. Als je met deze projecten mee doet, heb je een extra lesuur in je rooster waarin deskundigen je uitleg geven en begeleiden.

Vanaf de derde klas is het mogelijk om een persoonlijk, op jou toegesneden project uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Wiskunde-D en een module via Academic Experience (Open Universiteit).

Laatste wijziging op 6 maart 2016