Dagmar naar Pré Jeugd Oranje volleybal

Dagmar Mourits  uit 2 mavo is afgelopen vrijdag op Papendal geselecteerd voor Pré Jeugd Oranje. Dagmar is op 7 jarige leeftijd begonnen met volleyballen bij DVO in Oud-Beijerland en is sinds vorig seizoen actief bij Next Volley Dordrecht waar zij sinds dit seizoen uitkomt voor het eerste dames team in de 3e divisie. Pré Jeugd Oranje is een selectie van meiden geboren in 2004 en 2005 en is de daarmee de voorloper van Jong Oranje en het Nederlands Damesteam. De 1m86 lange volleybalster zal de komende periode op vrijdag gaan trainen op Papendal en hoopt uiteraard in de toekomst deel te gaan nemen aan internationale wedstrijden. “Ik ben supertrots dat ik door ben en ga mijn best doen het beste van mezelf te laten zien elke vrijdag. Ik heb er onwijs veel zin in!’’, aldus de gemotiveerde Dagmar.
Wij wensen Dagmar alle succes toe met volleyballen!

 

 

Laatste wijziging op in Nieuws, Op stap Schooljaar 2017-2018

Team WASH neemt deel aan Hydro Dynamics Lego League

Het Hoeksch Lyceum doet dit jaar weer met een team mee aan de First Lego League. Vrijdag 24 november is de Rijnmondfinale in Rotterdam (Innovation Dock). 

De naam van het team is WASH en bestaat uit leerlingen uit 3 en 4 vwo (Lisanne Heerschap, Elke Frerichs, Jasmijn Dankelman, Esmée Lodder, Levente Bakker en Sam van Haaff). Mevrouw Le Clercq begeleidt het team.

De FIRST LEGO League daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Tijdens het HYDRO DYNAMICSSM seizoen kiezen de teams een probleem uit de praktijk dat opgelost moet worden. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren met LEGO MINDSTORMS® om hier vervolgens verschillende missies in de robotwedstrijd mee uit te voeren. Tijdens het hele traject staan de Core Values zoals sportiviteit, samenwerking en respect voor elkaar hebben, centraal.
Tijdens het FIRST® LEGO® League seizoen 2017/2018 HYDRO DYNAMICSSM leer je van alles over water – hoe we aan water komen, het transporteren, gebruiken of afvoeren. Kinderen van 9 tot 16 jaar uit meer dan 80 landen spetteren tijdens deze Challenge. Welke mogelijkheden zijn er als we begrijpen wat er gebeurt met ons water?

Wij wensen het team WASH vrijdag veel succes toe in Rotterdam!

Gastlessen Roparun voor leerlingen

Leerlingen uit de onderbouwklassen kregen afgelopen week gastlessen van dhr. Wezemer van de Roparun. Dit in verband met de komende Roparunactie,  opgezet door docenten van het Hoeksch Lyceum en de Roparun.

 

Laatste wijziging op in Nieuws, Op stap Schooljaar 2017-2018

Jongerendebat Nederland leest

Vrijdagmiddag 24 november rondt Bibliotheek Hoeksche Waard de actie Nederland Leest af met het inmiddels traditionele jongerendebat. In de raadszaal van het gemeentehuis Oud-Beijerland debatteren 15 vwo-leerlingen van onze school, het Revius Lyceum uit Maassluis en De Ring van Putten uit Spijkenisse over stellingen die betrekking hebben op het boek: Ik, robot van Isaac Asimov.

Tijdens de eerste ronde debatteren de leerlingen op individuele basis tegen elkaar. Iedere debater laat met behulp van een rood/niet-mee-eens- of groen/wel-mee-eenspapier zien wat zijn of haar stellingname is. Slechts 9 leerlingen mogen door naar de tweede ronde. In de jury zitten wethouder Ina van der Werf (Oud-Beijerland), wethouder Kees Dijkman (Spijkenisse) en een vertegenwoordiger uit Maassluis.

Een ieder is van harte welkom om het debat bij te wonen. Vanaf 13.00 uur is de raadszaal van het gemeentehuis in Oud-Beijerland (W. van Vlietstraat 6) open. Het debat duurt van 13.30 tot en met 15.30 uur. Wil je het boek nog snel even lezen, dan kan je in de bibliotheek een gratis exemplaar ophalen.

Laatste wijziging op in Nieuws, Op stap Schooljaar 2017-2018

Leerlingen krijgen gastles van Amerikaanse kunstenares

Vandaag hebben leerlingen uit vwo-6 met het vak tekenen en handvaardigheid in hun profiel een schilderworkshop gekregen van Amerikaanse kunstenares Dana Gioia (www.dgioia.com). Door kleuren te combineren, verschillende lagen verf te gebruiken en te spelen met lichteffecten, hebben de leerlingen in slechts twee lesuren prachtige schilderijen gemaakt:

Uitreiking jeugdlintje

Vrijdagavond 24 november, om 21.00 uur, zal de uitreiking van het jeugdlintje plaatsvinden. Onze rector, mevr. Valkenborg, maakt deel uit van de jury en zal samen met de wethouder het lintje uitreiken.
Locatie: Avontura (voormalig Ballorig).
Deze avond is georganiseerd voor en door jongeren. Jongeren vanaf 6 jaar zijn van harte welkom, entree is gratis.

Info voor leerlingen die reizen met Connexxion

Vanaf 1 januari 2018 kun je bij aankoop van een vervoerbewijs in de Connexxion bus in Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee niet meer met contant geld afrekenen. Contant geld gaat de bus uit! Voortaan betaal je in de bus eenvoudig met je (buitenlandse) pinpas of creditcard. Dat is makkelijker, sneller en veiliger.

Je betaalt bij de buschauffeur en krijgt een papieren kaartje uit de Ticketbox. Het bonnetje is je geldige vervoerbewijs. Natuurlijk kun je in de bus ook gewoon blijven reizen met de OV-chipkaart.
Te bestellen via ov-chipkaart.nl.

OV-chipkaart of los kaartje?
Reis je maar af en toe met de bus of heb je onvoldoende saldo op je OV-chipkaart?
Dan lijkt een los kaartje een logische keuze. Toch ben je met een OV-chipkaart vaak voordeliger uit.

OPLADEN OV-CHIPKAART
Saldo op de OV-chipkaart zetten kan op 4 manieren: via internet, automatisch, bij een oplaadautomaat of bij een ophaalpunt.

1. OPLADEN VIA INTERNET
Saldo voor de OV-chipkaart (€ 25,- of € 50,-) is te koop in onze webshop. Je betaalt veilig via iDEAL. Daarna zet je het saldo op je OV-chipkaart bij een van de oplaadpunten. TIP: zet minimaal € 10,- of € 15,- op je OV-chipkaart zodat je altijd kunt inchecken. Op sommige bussen met lange trajecten wordt namelijk een instaptarief (borg) van € 10,- of € 15,- berekend.

2. AUTOMATISCH OPLADEN
Altijd voldoende saldo? Vraag automatisch opladen aan. Dat betekent altijd voldoende saldo op je OV-chipkaart. Zodra het saldo onder de € 0,- komt, wordt automatisch een bedrag van je bankrekening overgeboekt naar je OV-chipkaart. Je regelt het via debestetip.nl (alleen te gebruiken op een persoonlijke OV-chipkaart).

3. OPLADEN BIJ EEN OPLAADAUTOMAAT
Je kunt ook saldo kopen bij een oplaadpunt en contant of met pin/chipknip betalen. Een overzicht van deze oplaadpunten en mogelijkheden om contant te betalen vind je op ov chipkaart.nl/ servicepuntenzoeker.

4. DE BUS ALS OPHAALPUNT
Heb je een bestelling gedaan in de webshop van Connexxion? Dan kun je deze heel makkelijk op je OV-chipkaart zetten. Gewoon, in de bus! Dit apparaat bevindt zich naast de instapdeur, op het raam van de bus. Zo kun je nog voordat je de bus instapt aangekocht saldo of abonnementen op je OV-chipkaart zetten of automatisch opladen activeren. Het werkt heel gemakkelijk: houd je OV-chipkaart tegen het winkelwagentje op het apparaat. Je bestellingen worden dan direct op de kaart geladen.

Leeftijdskorting OV-chipkaart 65 jaar en ouder
Reizigers van 65 jaar en ouder met de persoonlijke OV-chipkaart ontvangen automatisch 34% leeftijdsreductie bij het reizen op saldo. Voor reizen met de OV-chipkaart is per 1 oktober niets veranderd. Alle informatie omtrent de nieuwe manieren van betalen is te vinden op de website van Connexxion.

Nieuw: koop je kaartje vooraf met een ticket-app op je smartphone PweeP (voor reizen met Connexxion)
Met de PweeP-app kun je ook de Dal Dagkaart van Connexxion als mobiel ticket kopen, voor € 14,-. Je kiest het gewenste aantal tickets in de app en betaalt VEILIG met iDEAL of creditcard. Vlak voordat je gaat reizen activeer je het ticket in de app. Je hoeft het mobiele ticket dus niet te printen, maar toont het op je mobiele telefoon. Handig!

OV-chip mobiel (te gebruiken bij alle vervoerders) *
Met OV-chip mobiel reis je met je eigen OV-chipkaart in combinatie met je smartphone. Je reist dan op saldo net zoals met een OV-chipkaart. Reizen hiermee is mogelijk bij alle vervoerders.

Tranzer (te gebruiken bij alle vervoerders)
Plan je reis en koop direct je vervoerbewijs met de Tranzer-app. Het is een mobiel ticket, geldig voor je hele reis, of je nu reist met de bus of de trein van één of met meerdere vervoerders.

Drugscontrole 9 november

Vandaag heeft de politie op onze school de eerste kleinschalige actie uitgevoerd. Ouders en leerlingen zijn begin oktober van alle nodige informatie voorzien. De actie is rustig verlopen. De leerlingen uit de bezochte klassen hebben na afloop de onderstaande brief mee naar huis gekregen.

Samen werken aan een gezonde en veilige leeromgeving van onze jeugd, dat is een goede zaak.

Brief leerlingen Drugsactie 2017

 

 

Leerlingen verdedigen voorstellen Europees parlement

Zondag 29 oktober zijn Marijn, Noor, Mirke, Thijs, Joëlle, Kasper en Jayden samen met dhr. Boom en mevr. Beverwijk al heel vroeg vertrokken naar de voorronde van het EYP (European Youth Parliament) op het Grotius College in Delft.

Tijdens deze geheel Engelstalige wedstrijd moet ieder team een Europees parlementair voorstel verdedigen en vijf andere voorstellen bekritiseren. Ons team vertegenwoordigde de Mensenrechten.
Het team heeft uitgelegd hoe de representatie van de etnische minderheden in het Europees parlement verbeterd kan worden.

Eind januari horen we of ons team door mag naar de nationale ronde in Utrecht.

 

Leerlingen IBC krijgen gastcollege van Nederlands kampioen

Afgelopen vrijdag heeft dhr. Van der Werken een gastcollege gegeven over Presenteren aan de International Business Class uit havo 5.

Dhr. van der Werken is  oprichter- en mede eigenaar van PresentationProfs. Hij heeft een designers achtergrond en gaf regelmatig presentaties in de ontwerp- en uitgeverij business. Die presentaties werden een steeds belangrijker onderdeel van zijn werkzaamheden en hij bekwaamde zich hierin verder d.m.v.  presentatietrainingen en deelname aan de sprekersclub Toastmasters International.. Dhr. van der Werken is tweevoudig Nederlands kampioen Public Speaking (2010 en 2013) en was de winnaar van de speakerscontest op de Global Speakers Summit (2011). Hij traint professional sprekers, mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs en TED.

De leerlingen kregen een korte workshop over presenteren. Iets wat maar weinig mensen goed in hun vingers hebben en prettig vinden. Toch is presenteren een “skill” die steeds belangrijker wordt en iedereen onder de knie zou moeten krijgen.

Na een korte inleiding moesten de leerlingen zelf een speech houden van 2 minuten en kregen ze feedback op hun performance. Ze kregen handreikingen om een boeiende presentatie te maken en om zelfverzekerd te kunnen presenteren. De leerlingen waren na afloop zeer enthousiast.

Laatste wijziging op in Nieuws, Op stap Schooljaar 2017-2018

Nieuwe leer-units in gebruik

Blij met onze nieuwe leer-units! Leerlingen die de Junior Busniness Class-lessen volgen maken er voor het eerst gebruik van:

Laatste wijziging op in Foto's, Op stap Schooljaar 2017-2018

Leerlingen krijgen les bij atletiekvereniging Spirit

Leerlingen uit de 1e jaars sportklas kregen les op het terrein van atletiekvereniging Spirit: